New Nest House Tour – Second Floor

It’s time for Part Two of the tour of the new house. Come on up!

Foyer and Stairs

From the top of the stairs there’s a hallway to the right that leads to all the bedrooms on the 2nd floor.

hallway

The closed double doors you see above lead to the walk-in linen closet. At the very top of the stairs on the right (the partial door you see above on the right) leads to our guest bedroom.

Guest Room

A guest bedroom was high on our list of “wants” when searching for and then planning our new house. Since all of our family live out of town, we wanted to have a space for them when they come to visit (hint-hint). We have already put this room to good use and it has been so nice to offer our friends and family who visit, a place of their own in our home. (I hope they enjoyed it too!) And we don’t have to offer them blow up mattresses in make-shift “bedrooms” any more.

Guest Room Ensuite

The guest room also has its own ensuite – again to give our guests a space of their own when visiting. No need to subject them to the boys’ bad aim, or the ring of dirt they seem to leave in the bathtub every.single.time.

Next up I’ll show you around what I’ve been calling “boy zone”.

boy zone 1

Open door leading into Harry’s room. Closed door leads into Foster’s room.

boy zone 2

Door to Foster’s room.

boy zone 3

Looking out of “boy zone” into the hallway towards the guest bedroom.

When we were first planning the house I thought this space was kind of wasted, but based on the design plan the space couldn’t really be attributed to either boy’s room or it would make the doorways extremely awkward. Our builder also pointed out that this division helps to give some separation to “boy zone” (the bedrooms) and will help with sound dampening as well. And now that we have it, I really love it. I think it’s unique and gives our boys a little extra shared space, and I have so many ideas about how we’re going to make this area special and functional for the boys.

Foster's Room

Foster’s room is the one at the front of the house and it gets beautiful sunlight in the afternoon and evening. The door you see above leads from Foster’s room into the boys’ shared bathroom.

Boy's Bathroom

From each bedroom the boys enter into this common sink area. I really wanted to do something fun and special for the boys’ bathroom so we opted for the green cabinets, and a single trough sink with two faucets. I LOVE how it turned out. (Also the door you see above leads into Harry’s room and is the only peek into his room that we have from before the move).

Boy's Shower Room

From the sink area, the boys then have a tub/toilet area that can be closed off from the sink area. Which I think will be really great as they get older and want some privacy. The separation will allow them to both use different parts of the bathroom at once.

Master Bedroom

And our master bedroom is at the back of the house and our large window makes use of our great views. We often see deer out in the field behind our house in the mornings or at dusk and the sunrises are incredible. If you were standing at the window looking out and turned right you could see into our master ensuite.

Master Bathroom

We decided to go with classic white for the cabinets and the countertops are a white quartz with just a hint of sparkle to give it a bit of elegance. We also upgraded to a kitchen height cabinet in our bathroom instead of standard height since both husbandman and I are relatively tall. It was well worth it.

Master Bathroom Shower

Our walk-in shower is insanely large. What else can I say?

Master Bathroom Tub

And this tub is just awesome. It faces the window (the reflection of which you can see in the shower photo above, and the first bathroom photo) and it looks out on the field and the green space behind our yard. I specifically asked for the window to be large and low so that I could take advantage of the view while in the tub.

So there you have it! A tour of our 2nd floor four bedrooms and three bathrooms.

If you’re catching up, check out these posts: New Nest – The Plan, New Nest – Exterior Tour, New Nest House Tour – The Main Floor

New Nest House Tour – The Main Floor

Now that you’ve seen the plan and the outside of the house, it’s time to show you around the inside. These photos were taken right before we moved in. I thought I’d give you the “clean slate” tour.

Since our move in November we’ve added lots of love and chaos (and furniture, of course) and I’ll show you some updated shots in another post. We haven’t done much decorating yet as we’re just living in the space and trying to figure out how we want the space to flow and what we need/want for each space. That list is getting longer and more specific every day, and the boys are begging me to decorate their rooms, so I suspect I’ll be busy this fall with adding some touches to the house that will make it feel even more like home. And what better time than fall than to cozy up the house?!

Foyer from stairs

Foyer and Stairs

The powder room is behind the door pictured above.

Family Room and Coffered Ceiling

The coffered ceilings in the family room is definitely the best bang for our buck item we put in the new house. LOVE!

Kitchen View 2

As you saw in the plan post we decided on a very open floor plan, particularly because we like entertaining (and also for keeping an eye on the kiddos). Hopefully you can see in these photos that though it is quite open, the spaces have some distinct separations. Like how the kitchen can’t be seen from the front door, and the dining room is tucked in the corner of the house – close to the kitchen but out of the way for a little dining privacy.

Kitchen View 1

Kitchen View 3

Kitchen sink

quartz close up

cabinets close up

Kitchen and Family Room

Hallway

Butler's Pantry

Dining Room

Most of our finishes were selected from our builder’s selections so I don’t have specific details on all the items in the house, like the floors or doors. But here are some of the big items:

Paint colour: Sherwin Williams Repose Grey

Kitchen countertops: Caesarstone Bianco Drift

Kitchen sink: Kohler

All the light fixtures except the dining room: Canarm

Dining room light fixture: The Bay – Renwil Perugia

New Nest – The plan

Now that the Notchwood house has had some closure on the blog (and IRL), it is time to move on and show you what had been taking up so much of our time last year and was (at least somewhat) the reason for me being away from the blog for so long.

We moved into our “new nest”, as I’ve been calling it, in November 2016 and construction took about 5 1/2 months to complete. But before anyone dug a hole or built a wall, we had to have a plan. It took us nearly a month of going back and forth with our builder before we settled on our final product.

What we started with was actually a plan of the builder’s model home. It was called The Station House (which you can find here). And to be honest the first time I walked through it, I didn’t love it. It certainly wasn’t love at first sight. I mean, it was a beautiful home and I thought the builder had made nice design choices for finishes (flooring, backsplash etc.) and structural elements (like countertops and cabinets etc.) but, the plan just seemed to me like there was a lot of wasted space.

The angle of the kitchen/upstairs hallway leaves some large empty corners that are unused space behind a bunch of drywall. And one large space that I knew we could reclaim was the two-storey great room. I’m too practical to give up all that usable living space on the second floor! And one of the major must-haves for our new home was that the house needed four bedrooms and the original plan only had three.

Kitchen no appliances

But what I did like, and husbandman specifically pointed this about the model as well, is that the design isn’t one you see every day. It certainly isn’t your traditional centre-hall plan. And it’s not the more modern take on that which foregoes a formal living room and has a large open kitchen and great room along the back of the house. The Station House Plan was interesting – the angles made it interesting. And as far as new-builds go that was a huge selling point for me.

In our city, there’s still quite a bit of new-home construction going on (though my friend/realtor would probably tell you it has slowed down in recent years). But what we found when we went in search of a builder was pretty much the same house. Sure, there were quirks and unique elements of each house, but they were mostly built from the same mould.

So the uniqueness of The Station House one was enough to convince me that it was a workable starting point for our dream home. Here’s what we came up with.

Main Floor - New NestOn the main floor we didn’t depart from the overall design too much, with one major exception. We flipped the orientation of the kitchen in the middle of the house and pointed the open part of the kitchen towards the long room in the plan. This allowed us to have one large family/great room, and steal some space from the room on the other side for the kitchen and family room. The former two-storey great room became our dining room (with a room above it).

That so-called simple change, did mean we had to do some re-arranging of a few other spaces, like moving the powder room to the front of the house, which required widening the house ever so slightly. We also gained a butler’s pantry with this “move”. And in our final plan we also extended the kitchen length a little to gain a bit more counter and cabinet space on both sides of the kitchen.

mudroom

Second Floor - New Nest

The second floor we changed pretty dramatically. We went through about 4 versions of our 2nd storey before we decided it was just right. We kept the angled hallway, but since we gained lots of space by closing off the Great Room of the original plan, we had more room to work with. There were 2 main guiding principles that we were working towards as we created the changes upstairs. The first was that I was hoping to give the boys a shared “Jack and Jill” (or Jack and Jack in this case) bathroom. And, secondly, since we had selected our lot and it had a pretty nice view (from the rear of the house) I wanted to save those views for the rooms that would get the most use, ie: one of the three main bedrooms. In the end, the Master Bedroom and Ensuite got the “suite” views, and that was an okay plan with us!

Foster's nursery

I think I’ll put together a full post about how we came up with the plan and the reasons we made (or had to make) some choices, so that if you’re building or planning to build (or even renovating) you’ll learn from some of our experiences.

Eaglecrest with driveway

I’ll be working on putting together a house tour (or maybe room by room depending on what I can muster) but I hope these photos and the plans give you a little sneak peek of what our new nest looks like.

We haven’t done much decorating or designing yet as we get settled in to the new house and figure out just how we’re living in and using the spaces. And this summer we’ve taken our projects outside. If you follow me on instagram you’ll know that the past few weeks have been all about #projectpatio, so I’m hoping to share the backyard transformation with you soon too! We’ve been working on the design and details since March, so it’s been amazing to see it all transform in a matter of weeks!

Can’t wait to show you!